onsdag 18 april 2012

Kolfoten

Vi har inte bloggat så mycket på sistone eftersom vi har lagt mycket tid på ett projekt som vi kallar Kolfoten. Ifjol satt jag och Susanne på varsin kammare och räknade på koldioxidfotavtrycket för driften av Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö respektive Ryaverket i Göteborg. Under hösten började vi samarbeta, vilket resulterade i en artikel om Sjölundas koldioxidfotavtryck som presenterades på NORDIWA i Helsingfors i december. I Helsingfors började vi smida planerna för nästa steg, projekt Kolfoten. Under våren har vi jobbat med att ta fram en enkel modell i Excel för att enkelt kunna beräkna koldioxidfotavtrycket, kolfoten, för driften av ett avloppsreningsverk baserat på driftdata, emissionsfaktorer och i de fall det finns, direkta mätningar av utsläpp av växthusgaser. Dessutom har vi kontaktat ett tiotal avloppsreningsverk (alla skandinaviska länder är representerade) och bett dem att skicka data till oss för att kunna beräkna deras kolfot, men också för att kunna jämföra olika kolfötter med varandra. I söndags skickade vi slutversionen till en konferensartikel, ”Carbon Footprints of Scandinavian Wastewater Treatment Plants”, som ska presenteras på IWA-konferensen EcoTechnologies for Wastewater Treatment, som arrangeras i Santiago de Compostela, Spanien, i juni i år. Dessutom ska vi presentera resultaten på Vattenstämman i maj samt på nätverksträffen för processingenjörer vid de stora reningsverken i Skandinavien, även det i maj.

Vi sänder många tack till alla de personer som arbetar på de avloppsreningsverk som har ingått i studien, och som har hjälpt oss att samla ihop de uppgifter vi har frågat efter. Dessutom vill vi tacka alla de kemikalieleverantörer vi har varit i kontakt med.

Det har gått mycket otid åt Kolfoten, men vi har fortfarande data kvar att analysera, och vi planerar redan för en uppgradering, Kolfoten 2.0. När den sistnämnda versionen är klar, lägger vi ut den här på bloggen!

Vår blogg uppmärksammades för något nummer sedan i branschtidskriften Cirkulation.

Hur stort är då kolfoten för de avloppsreningsverk vi har studerat? Jo, vi hamnar i samma storleksordning som Hofman et al. (2011), som estimerade utsläppen från avloppsvattenreningsverken i Nederländerna till ca 45 kg CO2-ekvivalenter per personekvivalent och år. Dock är det oklart vilken systemgräns Hofman et al. (2011) använde i jämförelse med vår studie. Vi återkommer dock med bättre estimeringar när all data är analyserad.

2 kommentarer:

  1. Härligt Norrvatten! Se http://www.cirkulation.com/2012/04/norrvatten-investerar-i-egen-vindkraft/

    SvaraRadera
  2. Programmet för IWA-konferensen i Santiago de Compostela finner ni nu på http://www.novedar.com/ecoSTP/Conference_programme.pdf

    SvaraRadera